Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και όχι μόνο

Είναι μια μέρα που για ποικίλους λόγους επιλέχθηκε να γιορτάζει ετερόκλητα μεταξύ τους πράγματα. Η 21 Μαρτίου έχει επιλεχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα:


1) της τέχνης της ποίησης με στόχο την επιστροφή στην προφορική παράδοση και την ανάδειξη νέων ποιητών
2) του ύπνου ως πηγή υγείας και ευεξίας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.
3) του κουκλοθέατρου που αποτελεί μια πανάρχαια μορφή τέχνης και έχει ανάγκη να αναδειχθεί για να μην καταδικαστεί στην αφάνεια.
4) της δασοπονίας με στόχο να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τις λειτουργίες του δάσους και την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
5) του συνδρόμου Down προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για αυτή τη γενετική κατάσταση που προκαλεί στα παιδιά νοητική υστέρηση, μαθησιακή δυσκολία και μια σειρά σοβαρών ασθενειών
Μαζί με τα παραπάνω, την 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, η οποία καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την αξία και την εμβέλεια των προαναφερθέντων  Παγκόσμιων Ημερών, νιώθω την ανάγκη να σταθώ σε αυτή την ημέρα λίγο παραπάνω. 



Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε...
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;





Η 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια  Ημέρα κατά του ρατσισμού, μιας έννοιας που περιπλανιέται ακόμη ανάμεσά μας,έστω και αν   φαινόμενα όπως η καταδίωξη των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία και η πολιτική του απαρτχάιντ, φαντάζουν απάνθρωπα και μακρινά. 


Εν έτη 2014, η έννοια του ρατσισμού άλλοτε πιο έντονα, άλλοτε πιο ήπια υφίσταται ως μια διαδικασία περιθωριοποίησης, αποκλεισμού και διάκρισης όλων όσων είναι διαφορετικοί από εμάς με βάση το χρώμα τους ή την εθνοτική τους ταυτότητα. 


Υπάρχει δηλαδή μια εσφαλμένη και άδικη κατηγοριοποίηση μεταξύ του " εμείς '' και του '' εκείνοι ''. 

Κάθε 21 Μαρτίου, αλλά και κάθε μέρα καλούμαστε να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα του άλλου και να την αποδεχτούμε. 
Η διαφορετική εθνικότητα, η διαφορετική γλώσσα, η διαφορετική κουλτούρα και η διαφορετική πολιτική και θρησκευτική ιδεολογία, είναι στοιχεία που συνιστούν το μωσαϊκό του παγκόσμιου πολιτισμού μας , η εξάλειψη των οποίων ισοδυναμεί με  ανθρώπινη ισοπέδωση.


Στη χώρα μας, με βάση το Σύνταγμα, εξασφαλίζεται στον καθένα το «δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων…» (άρθρο 5 §2 και 3 του Συντάγματος).
Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 του Ν. 3304/2005 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης», απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω εθνοτικής καταγωγής στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι διεθνείς συμβάσεις επίσης που έχει συνυπογράψει η χώρα μας (Διεθνής Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς να υπηρετούν καθημερινά και να προάγουν τις αξίες του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην ελευθερία, στην ισότητα και στην αλληλεγγύη για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας.

Πολλές φορές η ποίηση ως τέχνη εξαίρει το «ακραίο», υπενθυμίζοντας στον άνθρωπο τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που έχει ξεχάσει στο όνομα «αξιών» που  τον αλλοτριώνουν από το πραγματικό νόημα της ύπαρξης του. 

Με αφορμή τη διπλή αυτή γιορτή, ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη για τον ρατσισμό:
«Αλαμπάμα»
Άμα ο Θεός αμόλησεν τους άξιους πρωτόπλαστους απ” το στενόν παράδεισο, κι όλης της γης την άπλατους χάρισε βασίλειό τους,
Αμέρικα – Ιγγλιτέρα, την πύρινη ρομφαία του τους έδωσε κι:
– «Αμέτι»! Με της ρομφαίας μου τη φωτιά με της ρομφαίας την κόψη στη Γης να διαφεντεύετε το Δίκιο, την Ειρήνη!
Λαός δεν έμεινε λευκός ή κίτρινος ή μαύρος που να μη χάρηκε βαθιά στα κόκκαλα το Δίκιο και να μην τρώγει και αίματα και μ” ίδρο την μπουκιά τουκαι που να μην πεθαίνει αυτός να ζει τ” αφεντικό του.
Ένα νεγράκι, Εμμερυ Τιλλ, κατράμι των αιώνων, εσφύριξε σε μια λευκή νεράιδα που περνούσε κ' ευτύς του κόψαν τ' απαυτά να μην ξανασφυρίξε ιπαράδειγμα και μάθημα για κάθε Τιλλ του κόσμου.
Με μαύρα γράμματα σε ήλιου και φεγγαριού το δίσκο Εμμερυ Τιλλ εγράψανε να βλέπουν να φοβούνται άσπροι, μαύροι και κίτρινοι να μην ποτέ σφυρίξουν μα να φιλούν ευλαβικά την άγιαν άλυσό τος.
Και να τώρα ξανάγραψεν η Θεά Δικαιοσύνη δεύτερο μαύρον όνομα και σ” ήλιο και φεγγάρι Γκυ Φόστερ, δεκαεφτά χρονών, μαύρος κι αυτός μιας μαύρης μοναχοπαίδι, στήριγμα κ” ελπίδα της φυλής τουτι μίλησε σε μια λευκή από να δρόμο σ” άλλο.
Και τότε ο άγγελος φρουρός της Παξ Αμερικάνατου φύτεψε μιαν πιστολιά στο μαύρο του κροτάφιγια να σωθούν όλοι λαοί κίτρινοι, μαύροι κι άσπροι.
Προσπέφτουμε στα γόνατα για να προσευχηθούμε να κόβει μέρες μας ο Θεός και να σας δίνει χρόνους ξεσοϊσμένοι Θούληδες κι αισχροί Νεοκοσμίτες να δώσετε μιαν πιστολιά σ” όλης της Γης το μαύροκροτάφι, μάιδε να σφυράει και μάιδε να μιλάει!
«Για ιδέστε τον αμάραντο σε τι γκρεμό κρατιέταιτον τρων τα λάφια και ψοφούν, τ” αρκούδια και μερώνουν να χε τον φάει κ” η μάνα μας να μη μας εγεννούσε».
Όχι!… Μ” αυτά τα χέρια μας στα βάθη της αβύσσου, να τους γκρεμοτσακίσουμε τους Δράκοντες του κόσμου!



-------------

21 Μαρτίου έχει επιλεχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του συνδρόμου Down





'Προστατευμένο Περιεχόμενο Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).''

Εδώ σας παραθέτουμε μια μικρού μήκους ταινία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down από την Ελένη Δημοπούλου, το Δημήτρη Ζάχο και την ομάδα ξεχωριστών νέων «Εν δυνάμει» σε συνεργασία με την Ηλιαχτίδα, Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down.»


---------------------

21 Μαρτίου έχει επιλεχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της τέχνης της ποίησης 






''Με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1999. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».''

Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι” αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»». 

Θυμίζουμε πως το 2013 από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε ανακηρυχθεί «Έτος Κ.Π. Καβάφη», καθώς είχαν συμπληρωθεί 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.  Γι αυτό παραθέτουμε ένα από τα ποιήματά του.

Ιθάκη

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νά 'ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβαλείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.


---------------







----------------

''Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία.


Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους.''










Δεν υπάρχουν σχόλια: